Arbeidsmediation
Conflicten op het werk zijn niet leuk, helemaal niet wanneer conflicten lijken te escaleren. Vaak heeft dat grote consequenties tot gevolg. Voor de werkgever kan dat leiden tot uitval van de werknemer, wat veelal (grote) financiële gevolgen heeft. Voor de werknemer kan dit leiden tot werk gerelateerde stress, wat ook van invloed kan zijn op de privé situatie. Hoe dan ook, geen van de partijen is gebaat bij een langdurig traject met hoge (advocaat) kosten tot gevolg. Met arbeidsmediation kan dat voorkomen worden.
Een arbeidsmediator behartigd de belangen van beide partijen die deelnemen aan het mediation traject. Belangrijk hierbij is dat beide partijen vrijwillig deelnemen aan het mediation traject en beiden voornemens zijn om hun geschil op te lossen. Door een objectieve kijk op problemen en het kunnen luisteren wat het probleem achter het probleem is kan een arbeidsmediator tot de kern komen en samen met jullie tot een bevredigende oplossing komen.
Kennismaken?
Werkwijze van Mesa Mediation
Mesa Mediation gaat eerst apart met de betrokken partijen om tafel. Dit wordt een caucus genoemd. Wanneer deze gesprekken hebben plaatsgevonden gaan we gezamenlijk om de tafel.
Om de mediation te laten slagen is het van belang dat de betrokken partijen zich volledig inzetten voor de mediation en gezamenlijk toewerken naar een oplossing die voor alle partijen goed voelt.
Mediation arbeidsconflict
Arbeidsmediation is een vorm van conflictoplossing waarbij beide partijen, onder begeleiding van een onafhankelijke arbeidsmediator, het arbeidsconflict oplost. De arbeidsmediator is dus geen rechter die uiteindelijk een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider. Er kunnen wel bindende afspraken worden gemaakt.
Arbeidsmediation bestaat vaak uit een aantal gesprekken waarin beide partijen tot de kern van het conflict proberen door te dringen en waarbij beide partijen gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Dit alles met behulp van een mediator die door middel van de juiste vragen stellen jullie begeleid naar een oplossing die bij jullie past.
Een belangrijk aspect van arbeidsmediation is vrijwilligheid. Alleen als beide partijen bereid zijn om te proberen het geschil door middel van mediation op te lossen, kan een mediationtraject in gang gezet worden. Niemand kan verplicht worden om mee te doen aan arbeidsmediation. Deze vrijwilligheid geldt ook gedurende het mediationtraject. Als één van de partijen op enig moment de mediation wil beëindigen, dan kan dat.
Wanneer er wordt overgaan tot de daadwerkelijke mediation wordt er eerst met de partijen een caucus gevoerd. Dit zijn afzonderlijke gesprekken waarbij elk van de partijen afzonderlijk van elkaar met de mediator om de tafel zit. De zogenoemde pre-mediation.
Daarna zullen een aantal afspraken worden gemaakt over het mediationtraject. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst zal zijn opgenomen dat alles wat er tijdens de mediation besproken wordt, vertrouwelijk en geheim blijft.
Dit betekent dat beide partijen en ook de arbeidsmediator aan derden geen mededelingen mogen doen wat er tijdens de gesprekken besloten is. Door deze geheimhouding kunnen beide partijen open met elkaar praten zonder het risico te lopen dat de andere partij de inhoud van de gesprekken met derden bespreekt of hierover mededelingen doet.
Arbeidsmediator
Conflicten zijn niet leuk, maar kunnen wel waardevol zijn. Uit elk conflict kan er lering getrokken worden en leer je jezelf ook weer beter kennen. Vandaar dat ik werk vanuit de positieve psychologie. Hoe kunnen we het beste uit onszelf en anderen halen!
Als arbeidsmediator ben ik er voor alle betrokkenen. Ik luister naar beide kanten van het verhaal en ga samen met jullie aan de slag om de samenwerking weer prettig te maken. Soms besluiten partijen toch uit elkaar te gaan en andere wegen te gaan bewandelen. Hoe fijn is het dan dat je een slepend conflict met een goed gevoel hebt kunnen afsluiten?
Als mediator ben ik onafhankelijk en kijk is voorbij het probleem. Ik focus mij op het herstel van de band, waarbij de oplossing van het geschil vanzelf volgt. Mijn expertise ligt op het gebied van procesbegeleiding en conflictbemiddeling. Tijdens het mediatortraject zal ik gezamenlijk met jullie om de tafel zitten en eerst kijken wat de kern van het geschil is. Vanuit daar begeleid ik jullie naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.
Tarieven
Quick Scan
Voor onderzoek naar conflicthantering en verzuimpreventie hanteren wij de volgende tarieven.
- vanaf 40 km - €0,49 p/km
€2.500,-
excl. btw.
Uw organisatie krijgt dan gedurende 3 dagen een Quick Scan met een uitgebreid adviesrapport en presentatie.
Meer weten over onze werkwijze en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op.